Ateljé Kreativ
Brodyrlektioner

Sidan för dig som har eller kommer skaffa en brodyrmaskin. Stor eller liten, ny eller gammal har ingen betydelse.

Verktyget fyllning.

Embird Verktyg - Fyllning

Se videon. Del 1.
Se videon på YouTube Tillbaka till alla verktyg.

Vad är fyllning
Fyllning är som det låter, en yta fylld med stygn. Fyllningen kan se ut på en mängd olika sätt, den kan vara med en vanlig slät fyllning eller ha ett mönster. Den kan vara fylld med motiv, det är dekorativa raksömmar istället för tät fyllnig. Du kan ha fyllningen i olika vinklar, raka eller vågiga eller andra former i raderna. Fyllning kan graderas så den är tätare på ett ställe och glesare på ett annat. Du kan till och med skapa satinsöm med detta verktyg.

Du använder fyllning i stora och små ytor. Den är bäst att använda då formen på ytan är oregelbunden. Om du använder fyllningar i olika vinklar kan du få illusionen av olika nyanser av färgen och slipper därmed trådklipp och färgbyte.

När du skapar fyllning och satinsöm med det automatiska verktyget "Spåra" så får du objekt som är detta verktyg. Du kan efter du skapat delarna gå in och redigera dem som vilket annan fyllning du gjort.

avdelare-bok
Typ av linje för noder.

Att skapa objektet
En fyllning måste vara stängd dvs. startpunkten och sista punkten (noderna) måste vara på samma plats. Välj verktyget genom att klicka på ikonen till vänster. När du klickar i arbetsytan får du en fyrkantig nod. Om du har valt att ha kurvor då ser du en cirkelnod mitt på linjen, denna kan du dra för att få en svängd linje.

När du placerar noderna tänk på att sätta så få som möjligt. Ju fler noder du har desto jobbigare är det att redigera och få linjen snygg.

När du satt den sista ganska nära den första högerklickar du och väljer "Stäng kanter" så placeras den sista över den första. När du flyttat färdigt på noderna högerklickar du och väljer "Avluta" eller "Skapa stygn".

För att redigera markerar du objektet i fönstret till höger eller klickar på det i arbetsytan. Högerklicka och välj "Redigera". Avsluta som förut.

Vill du lägga till eller ta bort noder klickar du på en fyrkantig eller cirkel-nod, högerklickar och väljer "Infoga" eller "Ta bort".

Du kan kontrollera var en fyllning skall börja och sluta. När du redigerar högerklickar du på den nod du skall ändra och väljer "Placera startpunkten här" eller "Placera sista punkten här". Du kan ändra detta när du vill och hur många gånger du vill.

När du vill ändra inställningarna i en fyllning så högerklickar du på det markerade objektet och väljer "Inställningar". En ruta med en massa valmöjligheter kommer upp längst upp till höger.

avdelare-bok
Visa mer inställningar.

Om du inte ser alla delar som syns på mina bilder så får du välja "Visa mer inställningar" som du hittar då du klickar på knappen "Inställningar" längst upp.

Notera: om du inte visar alla val så kommer understygnen att automatiskt vinklas mot fyllningen. Visar du alla val måste du själv vinkla understygnen.

avdelare-bok

Du har tre val av fyllning: Automatisk satinsöm, Motiv och Slät fyllning. Dessa har var och en olika inställningsmöjligheter som kommer fram.

avdelare-bok

Se videon. Del 2.
Se videon på YouTube

Inställningar för Slät fyllning.

Slät fyllning
Den vanligaste är Slät fyllning. Här väljer du täthet och kompensation längst upp. Kompensation är hur mycket extra som stygnen skall gå utanför objektets linjer. Har du ett tyg som lätt drar ihop sig så behöver du extra kompensation så du inte får glapp mellan fyllningar. Jag själv skapar fyllningarna så de överlappar varandra istället. Hur du gör är upp till dig.

Sedan kan du välja den vinkel fyllningen skall vara. Du väljer vilket mönster fyllningen skall ha. Du kan få sidorna där sömmen vänder att vara oregelbunden. Du väljer hur raderna skall sys, raka, vågiga, cirkulära mm, klicka på "Effekt" och välj något. Väljer du "Våg" kan du böja bågen till höger direkt med pekaren eller genom att klicka på siffrorna.

Du kan välja om du skall ha understygn och hur dessa skall vara.

avdelare-bok

Se videon. Del 3.
Se videon på YouTube

Inställningar för Motiv.

Motiv
Du behöver inte alltid ha helt fyllda objekt. Du kan ha en öppen fyllning. Det är en raksöm som sys i ett enkelt motiv i hela ytan. Bäst är att ha en satinsöm i ytterkanten efteråt då Embird vandrar i ytterkanterna för att komma till olika delar.

Denna typ är snygg enbart men även som ett lager över en Slät fyllning.

Mer intställningar för Motiv.

Du kan kombinera olika mönster i rader och kolumner. När du klickat i Mönster så får du en extra ikon nästan längst upp. Den har ett galler i bilden. Klicka på den och du kan genom att höger/vänsterklicka på siffrorna öka och minska antalet rader och kolumner. Välj mönster med nedpilarna.

avdelare-bok

Se videon. Del 4.
Se videon på YouTube

Inställningar för automatisk satinsöm.

Automatisk Satinsöm
Du kan till sist skapa satinsöm av din fyllning. Du har inte full kontroll över hur satinsömmen planeras. Du bestämmer kompensation, täthet och understygn.

Jag rekommenderar att undvika automatiska och centrerat understygn. Du kan få stygn som är så täta att tyget bubblar sig. Så bocka bort Automatiskt och välj antingen kant eller sicksack eller båda.

När du skapar text med FontEngine så är det denna variant du får och kan göra samma ändringar som med vilket annat objekt skapat med verktyget fyllning.

avdelare-bok
För alla delar
Du kan klicka på "Verkställ" nere till vänster för att se hur en inställning blir. Du stannar kvar i fönstret. Klicka på "Skapa stygn" eller OK då du är klar och vill använda inställningarna. Klicka på "Avbryt" om du inte vill ändra.

Ikonerna för fyllning i objektfönstret
Du kan se på den lilla ikonen i objektfönstret vilken variant som är vald.

Visa mer inställningar. Slät fyllning

Visa mer inställningar. Satin

Visa mer inställningar. Motiv

avdelare-bok