Ateljé Kreativ
Brodyrlektioner

Sidan för dig som har eller kommer skaffa en brodyrmaskin. Stor eller liten, ny eller gammal har ingen betydelse.

Verktyget mauella.

Embird Verktyg - Manuella

Se videon. Del 1.
Se videon på YouTube Tillbaka till alla verktyg.

Vad är manuella stygn
Kan tyckas onödigt att ha ett verktyg som inte har mer inställningar än stygnlängd och inga kurvor.

Manuella stygn använder du när du behöver ha kontroll över var stygnen placeras.

Gör en linje på ca 7 cm med verktyget Kontur. Den skall vara rak.

Noder som stygn.

Sätt noder orgelbundet. Här har jag satt stygnlängd till 6,5 mm för att lättare se vad som händer.

De blå linjerna är Kontur och de gröna är Manuella. Du kan här se att verktyget Kontur sätter stygn helt jämnt över linjen oavsett var noderna är. Den undre blå, med böjen på, börjar böja av lite innan den plats där den vänstra noden är. På linjen innan och efter böjen har stygnen placerats helt jämnt.

Det manuella verktyget sätter stygn på de platser du sätter noder. Stygnen mellan noderna placeras med beräkning av den stygnlängd du ställt in. Du ser att det vänstra stygnen innan böjen är på rak linje och att de fyra noderna innan sista till höger motsvaras av stygn. Vilket de inte gör på de blå linjerna.

Nu är det inte så ofta man behöver ha sådan kontroll men bra när det finns. Jag själv använder detta verktyg mest för hoppstygn i brodyrer för att få längre hoppstygn som är lättare att klippa. Det är lättare att hålla isär vilka objekt som är sömmar i brodyren och vilka som inte är det.

När jag skapar verklighetstrogna brodyrer använder jag Manuella också då man inte får en fyllning-lik söm eftersom jag har kontroll över stygnen.

avdelare-bok

Att skapa objektet
Manuella stygn är mycket lätta att skapa. Välj verktyget och sätt ev stygnlängd.

Sätt noder där du vill ha stygn. Skall du gör en lång rak sträcka och stygnen skall vara oregelbundna sätter du noder som på bilden på föregående sida. Vill du ha en rak linje med jämna stygn sätter du en nod i början och en i slutet.

avdelare-bok

Inställningar

Inställningar.
Du har endast minsta och längsta stygnlängd.

avdelare-bok

Tips:
Om du t.ex. broderar text och du skapat transportstygn mellan dem men nu ser att det är för långt för att vara snyggt med en söm mellan kan du markera alla transportstygnen och välja Konvertera/Transportstygn till Manuella.

Redigera sedan varje enskilt manuellt objekt. Flytta första och sista en bit bort där inget kommer sy över hoppet och sätt dem tätt, ca 0,40 mm. Du ser avståndet i statusfältet längst ner.

Bestämmer du dig i efterhand att lägga in hoppstygn kan du först skapa transportstygn mellan objekten som hoppet skall vara mellan och sedan konverterar du och redigerar som föregående.

avdelare-bok