Ateljé Kreativ
Brodyrlektioner

Sidan för dig som har eller kommer skaffa en brodyrmaskin. Stor eller liten, ny eller gammal har ingen betydelse.

Verktyget spåra.

Embird Verktyg - Spåra

Se videon.
Se videon på YouTube Tillbaka till alla verktyg.

Vad är Spåra
Spåra använder man då man har bild med rena färgytor, fotografier fungerar inte, ja inte till att börja med. Med lite träning kan du även få användbara brodyrer.

Den vänstra är en ClipArt-bild och till höger en bitmapsbild.

Du klickar i de olika färgområdena och vips så har du en brodyr. Lite redigering krävs dock som oftast.

Typ av linje för noder. Med detta verktyg skapas endast objekt i verktyget Fyllning. Det går att ändra från tex. fyllning till satin och tvärtom men det är hela tiden verktyget fyllning som är basen. Man kan konvertera till andra typer men inget jag rekommenderar då du får hur mycket noder som helst att redigera.

Har du inte köpt FontEngine kan du endast öppna JPG, GIF, BMP, PNG och TIFF formaten.

Har du köpt FontEngine kan du även öppna WMF och EMF.

Notera att det är under Bild/Importera som du öppnar bilden.

avdelare-bok
Verkytget frihand.

Att skapa
Klicka på ikonen Frihand.

Fönster för val av objekt. Klickar du normalt så öppnas verktyget du senast använde. Vill du välja verktyg klickar och håller du ner musknappen eller pennan. Två rader visas då med de verktyg du kan använda. Klicka på ett av dem.

Det är lite teknik och krävs tålamod och träning för att få det bra, så ge inte upp med en gång.

Samma regler gäller som vid annan digitalisering. Satin kan börja och sluta på olika ställen men Fyllning och Sfumato måste vara slutna, slutar du en bit från början skapas en rak linje däremellan.

Fönster för val av objekt. När du är klar väljer du ”Avsluta frihand” uppe till vänster eller högerklicka och välj ”Avsluta frihand”.

avdelare-bok

Inställningar
Alla verktygen har inställningar för vad som skall hända när du släpper musen/pennan. Sedan har varje verktyg även egna inställningar.

Visa mer inställningar.
Avsluta objekt: Du är kvar i fönstret och ser endast objekt konturen.

Skapa stygn: Du är kvar i fönstret och objektet fylls med stygn.

Redigera: Du är kvar i fönstret och när du släpper musknappen eller lyfter pennan skapas noder som du kan flytta. Högerklicka och välj i listan när du är klar. Eller välj någon annan inställning i rutan och fortsätt rita.

Ytterligare drag: Du kan här släppa pennan och rita i omgångar. Det blir en rak linje mellan där du lyfte musen/pennan och där du satte ner den igen.

Återaktivera: Ibockad är du kvar i fönstret avbockad kommer du tillbaka till den vanliga vyn efter ett drag med mus eller penna.

Förbind med föregående objekt: Bocka i när du vill ha transportstygn automatiskt mellan objekten.

Visa mer inställningar.
Inställningsmöjligheter för de olika verktygen.

avdelare-bok

Allmänt
Detta verktyg är ett av de svåraste (tillsammans med spåra och sfumato). Jag själv använder det bara när jag skall beräkna stygnantal.

Det går absolut att få fina och bra brodyrfiler av detta verktyg men räkna med en del träning.

Ritplatta är nästan obligatoriskt för att det skall bli bra, du har inte samma följsamhet och känsla med musen. Ritplatta är absolut ett bra val även för övriga verktyg så jag rekommenderar det varmt. Du behöver inte något stort och avancerat. Jag har en med en rityta på 15 x 21 cm. Större än det och du får arbeta mycket med armen och mindre så måste du zooma in ganska mycket för att få bra rörelse i penndragen.

Ritplatta är också en sak som man måste träna med och vänja sig vid. Men nu när jag haft den ett bra tag så hoppar jag mellan penna och mus obehindrat. Hjärnan har snabbt lärt sig hur de fungerar.

När du skapar med verktyget Frihand så blir det lite redigering. Men med träning går det snabbare.

avdelare-bok