Ateljé Kreativ
Brodyrlektioner

Sidan för dig som har eller kommer skaffa en brodyrmaskin. Stor eller liten, ny eller gammal har ingen betydelse.

Verktyget fyllning.

Embird Verktyg - Transportstygn

Se videon. Del 1.
Se videon på YouTube Tillbaka till alla verktyg.

Vad är transportstygn
Transport är vad det låter som, du transporterar dig med tråden från slutet av ett objekt till nästa objekt så att du slipper hoppstygn. Det används mellan objekt där du senare kommer att brodera över sömmen så den inte syns. Transportstygn hjälper även till att stödja upp för kommande fyllning eller satinsöm så använd den så mycket du kan. När du använder transportstygn så minskar du även risken att brodyr går upp eftersom det inte blir några onödiga klipp. Det man skall tänka på är att inte göra transportstygn med mörk tråd där det senare kommer broderas med ljus eftersom den kommer synas genom. I vissa brodyrer fungerar det ändå, gör den ev lite i sick sack och det kommer se ut som lite skuggning.

avdelare-bok

Att skapa objektet
Första noden i med transportstygn. Välj Transportstygn. Du ser den första noden placerad vid sista punkten på sista objektet. Sätt noder fram till den plats där nästa objekt skall börja. När du sedan väljer nästa objekt så kommer även här den fösta noden vara placerad.

Du kan inte flytta dessa första och sista noder, de kommer i så fall att automatiskt flyttas till sista och första noder i föregående och nästkommande objekt. Noderna mellan dessa kan du flytta.

avdelare-bok

Inställningar
Raka och böjda linjer.
Du har endast minsta och längsta stygnlängd och kan använda böjda linjer.

Det finns ett val att använda detta verktyg till hoppstygn. Men jag själv använder Manuella stygn. Orsaken är att efter hoppet så gör transportstygn ett par stygn utanför själva objektet vilket irriterar mig lite.

Hoppstygn med transport.
För att göra hoppstygn skall du först efter du valt transportstygn välja raka linjer, bocka i Hopp och placera en nod där du vill att hoppet skall gå först innan det går till nästa. Sätt nästa där nästa objekt skall börja.

avdelare-bok