Sidan för dig som har eller kommer skaffa en brodyrmaskin. Stor eller liten, ny eller gammal har ingen betydelse.
Informationen här är enbart för dig att komma igång. Det finns massor av program för de olika delarna och du behöver leta reda på det som passar dig. Men det kan vara bra att ha någon startpunkt att utgå i från tänker jag.
Det är några steg innan din video blir klar eller du kanske skapar en pdf-fil för nedladdning.
En del vill ha video, andra vill ha pdf-fil att kanske skriva ut och läsa. Jag har gjort enbart videor eller pdf-filer och ibland båda för samma information. Till vissa lektioner kanske du har filer (arbetsfil som .eof och/eller stygnfil som .vp3) som du vill att eleven skall kunna använda.
Själv började jag med att bara göra pdf-filer för video skrämde mig. Liksom alla andra skämdes jag otroligt mycket av att höra min egen röst. Men till slut tog jag steget att göra video. De första var utan ljud och bara inklämd text. Till slut vågade jag även prata.
Man lär sig mycket om hur man talar genom att höra sin egen röst. Det var bara att inte lyssna på att det inte lät som jag utan att istället utveckla hur jag pratade. Det har varit i utveckling hela tiden. Nu efter flera år bryr jag mig inte längre om att jag låter konstig.
Jag rekommenderar att göra några testvideor först och ladda upp på t.ex. YouTube. Där kan du lägga upp den som olistad. Då är det bara du som kan se den och ev. någon du litar på som du skickar länken till. Men dröj inte för länge med att lägga upp publikt.
Vill du inte ha kommentarer under första tiden (det kan räcka med den egna kritiken första tiden) så går det att välja bort.
Nu är det så att de allra flesta är jätteglada att de hittat dig som gör video på svenska och de som måste kommentera ev. fel kan du ta bort eller bara ignorera. Ta åt dig av konstruktiv kritik och det viktigaste: skriv ner alla berömmande kommentarer. Spara dem där du snabbt kan läsa dem när någon klagar.
När du blivit lite varm i kläderna är det bra att även lägga till undertext i dina videor så de som har dåligt hörsel eller är helt döva också kan följa med. Men detta kräver att du måste lyssna ännu mer på din röst så det kan vänta. Du kan lägga till undertextfiler senare på videor du laddat upp.
Hur allt fungerar på YouTube får du utforska själv. Du lär dig allteftersom. Det måste ju inte vara på YouTube du laddar upp heller men det är en stor plattform.
Pdf-filer är bättre än worddokument. Ett worddokument är svårt att hantera bilder i, för bilder behöver du använda dig av. Dessutom ser en pdf-fil också mer proffsig ut
Först är det bra att göra ett snabbt utkast.
Sedan jobbar du runt det.
Mitt program för detta är Scrivener från
Literatureandlatte
Jag började jobba i Word men så otroligt jobbigt. I Scrivener kan du skriva i den ordning du vill och möblera om hur du vill. Bilder är svårt att få in så de har man i en referensflik.
Denna text gör jag oavsett om jag skall göra video eller pdf.
YouTube video om hur du arbetar i ScrivenerNär texten är klar och skall spelas in på video brukar jag läsa in högt några gånger. Ibland pratar vi inte så samma sätt som vi skriver.
Skall du bara göra video kan du ändra texten till så som du pratar.
Skall du även göra pdf får den vara som den är.
För video har jag använt en del program. Det första var gratis sedan har jag bytt till mer avancerat allteftersom och nu har jag haft Camtasia i ett antal år.
Är du nybörjare är Camtasia lite komplicerad och dyr om du är osäker på om detta är för dig. Hitta något som är gratis eller billigt. De brukar vara enkla.
För att du skall höras behövs en microfon. Jag använder en Samson, usb.
Vill du synas behöver du en webbkamera.
Du kan skriva ut pdf-direkt i Scrivener men bilder är lite problematiska.
För att finsjustera texten och sätta ihop bilderna använder jag Publisher som finns i Windows.
Det är jobbigt att skapa texten i Publisher men att flytta texten som är organiserad i Scrivener till Publisher gör arbetet lättare. Du behöver då bara lägga till bilderan och finjustera texten lite kanske.
Sedan kan du skriva ut som Pdf.
Du behöver en betald version av Adobe Acrobat för att skriva ut i pdf men det finns gratisprogram att ladda ner.
Det jag använder heter CutePdf
När du gjort videor ett tag kan det vara läge att börja skapa undertexter till dem.
Det är inte inklistrade bilder utan textfil som tittaren själv kan välja om hen skall se eller inte. Du kan skriva i flera språk om du kan det.
Det finns även här säkert många olika ställen att göra detta på.
YouTube har i Studio en arbetsyta att skriva text i. Är osäker på om den blir permanent i videon eller om tittaren kan välja av eller på. Jag tyckte den var jobbig att använda.
Jag har använt Amara som är gratis eller som betalversion.
Du länkar till videon du skall texta och skriver allteftersom videon rullar på. När du är klar sparas det i något av flera format och den fil du skapat laddas upp där din video ligger i YouTube.
Vill du kunna göra en snabb video för någon som har ett specifikt problem och du inte kommer behöva redigera videon kan Snagit vara ett förslag. Den jag har använt många gånger till mina kunder. Det är lättare att visa i bild/video än att förklara enbart i text. Snagit använder jag också till att ta skärmbild av det som skall till lektionerna i pdf-formatet. Du kan lägga till pilar, markera med cirkel mm och även skriva text i bilden.
Att kunna numrera platserna jag skriver om har varit mycket användbart.
Snagit hittar du där du köper Camtasia.
Under några år har jag varit medlem i Moderskeppet.
Där hittar du videor som visar hur Scriverner och Amara fungerar. Det finns otroligt mycket mer att lära på Moderskeppet men det kostar en slant. Du kan välja betala per månad och göra uppehåll till du behöver mer information. Annars finns säkert information på nätet.
Det är sajterna VIDEO och Författarens verktyg som är mest intressant men de har enormt mycket mer. Har du företag kan det vara en kostnad du kan dra av.
Mina sidor har jag skapat i Coffeecup HTML-editor och på senare tid Pinegrow.
Coffeecup är för dig som vill jobba i html-texten. Men det nya med att det skall vara mobilanpassat och även anpassas till många olika plattformar gör att den är lite jobbigare att skapa i Coffecup html-editor.
De har flera delar man köper till eller enbart. Site Designer verkar vara den om man skapar med Bootstrap som är det som anpassar sidorna.
För Bootstrapsidorna har jag istället använt Pinegrow. Då jag behöver gå in html-texten och redigera så använder jag Coffeecup.
Det finns ju så många fler program att använda så bäst är att testa olika. De flesta har ju en demoversion.